Održana druga javna tribina u sklopu projekta “Informirano za zeleno sutra”

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

U ponedjeljak, 29. travnja 2019., s početkom u 18:00 sati u Gradu Sveta Nedelja, u Društvenom domu Mala Gorica, Ulica Augusta Šenoe 34, održana je druga od četiri planirane javne tribine u okviru projekta „Informirano za zeleno sutra“.

Podsjetimo, Grad Sveta Nedelja je 19. srpnja 2018. sklopio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Informirano za zeleno sutra“ (referentni broj ugovora K.K.06.3.1.07.0023). Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, referentnog broja K.K.06.3.1.07.0023), potpisan je s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Razdoblje provedbe projekta „Informirano za zeleno sutra“ je od 1. lipnja 2018. godine do 02. veljače 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 574.414,78 kuna, a iznos koji sufinancira EU iz Kohezijskog fonda (85%) iznosi 488.252,56 kuna.

Svrha javnih tribina u okviru EU sufinanciranog projekta „Informirano za zeleno sutra“, K.K.06.3.1.07.0023, jest educiranje i informiranje građana Grada Svete Nedelje i Općine Stupnik o održivom gospodarenju otpadom uključujući sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu predmeta, odgovorno postupanje s komunalnim otpadom, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima i kućno kompostiranje.

Ispred Grada Sveta Nedelja na tribini su bili prisutni zamjenik gradonačelnika Davor Nađi i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko pravne odnose po ovlaštenju gradonačelnika Roberta Ciglar sa suradnicima, a ispred Općine Stupnik zamjenik načelnika Danijel Miholić.

Događaj je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Sveta Nedelja, g. Davor Nađi. Više informacija o projektu „Informirano za zeleno sutra“ i o važnosti projekta za građane Svete Nedelje i Stupnika, prezentirala je gđa. Martina Fabijan iz Upravnog odjel za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko-pravne odnose Grada Sveta Nedelja.

Edukacija i informiranje građana o održivom gospodarenju otpadom u okviru projekta „Informirano za zeleno sutra“ uključuje  teme:  sprječavanje nastanka otpada, ponovna  uporaba predmeta,  odgovorno postupanje s komunalnim otpadom, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima i kućno kompostiranje, kako je navela moderatorica tribine i stručnjak za gospodarenje otpadom, gospođa Maja Jerman Vranić iz poduzeća EKONERG d.o.o. Današnja tribina bila je posebno posvećena pravilnom odvajanju otpada, odvojenom prikupljanju i sakupljanju otpada.

Javnoj su tribini svojim stručnim znanjem pridonijeli gđa. Tamara Tarnik, stručnjak za gospodarenje otpadom i gđa Vesna Centa iz poduzeća EKO-FLOR PLUS d.o.o., pružatelja javne usluge odvoza miješanog komunalnog otpada na području Svete Nedelje i Stupnika. Gđa. Tarnik je  prezentirala sustav gospodarenja otpadom i odgovorno postupanje s otpadom, s posebnim naglaskom na odvojeno prikupljanje i sakupljanje otpada. Gđa Jerman Vranić prezentirala je kako odvojeno prikupljanje i sakupljanje otpada funkcionira na području Grada Sveta Nedelja i Općine Stupnik, s naglaskom na aktivnosti koje Grad Sveta Nedelja provodi u cilju izvršenja Plana gospodarenja otpadom.

Prisutni su građani ovim događajem dobili uvid u teme i ciljeve projekta, te su informirani o novostima iz područja održivog gospodarenja otpadom s naglaskom na temu odvojenog prikupljanja otpada, a nakon prezentacije, u dvorani Društvenog doma, razvila se i kratka diskusija na kojoj su građani postavljali dodatna pitanja i davali svoje komentare.