Grad Sveta Nedelja i Ronilački klub AdriatiCro Zagreb održali ekološko edukativnu akciju na jezeru Rakitje

Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u sklopu projekta Zaštita i sigurnost, a u suradnji s Gradom Sveta Nedelja, 06. svibnja 2023. organizirao je edukativno ekološku akciju na jezeru Rakitje.
Akciji čišćenja jezera Rakitje uz suradnike i volontere, pridružili su se i članovi lokalnog stožera odnosno članovi Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja te zainteresirani građani.
U akciji je sudjelovao i zamjeniik gradonačelnika Grada Svete Nedelje i načelnik Stožera civilne zaštite  Gabrijel Deak.

„Vjerujem da provođenjem ovakvih ekoloških akcija možemo uvelike doprinijeti podizanju razine svijesti o očuvanju okoliša, te mogu reći kako ovo nije jedina eko akcija koju smo odradili i koju ćemo odraditi u ovoj godini, već u srijedu 10.05.2023. RK AdriatiCro Zagreb organizira ekološku akciju na jezeru Strmec gdje ćemo i mi kao Stožer civilne zaštite biti uključeni sa svim raspoloživim sredstvima. Ovim putem zahvaljujem se Kampu „Zagreb“ što su izašli u susret te osigurali mjesto gdje se ekološka akcija odvijala“ istaknuo je tom prilikom zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak.

Cilj projekta „Zaštita i sigurnost“ je ojačati kapacitete kluba i Grada Sveta Nedelja za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima te za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama. „Cilj će se ostvariti kroz edukacije volontera iz područja zaštite i spašavanja unesrećenih, pretraživanja dna jezera i rijeka; mapiranje potreba i usluga lokalne zajednice za upravljanje u kriznim situacijama poput elementarnih nepogoda te organiziranje malih građanskih akcija kao podrška službama civilne zaštite odnosno akcije koju smo upravo proveli na jezeru Rakitje“ istaknuli su predsjednik ronilačkog kluba AdriatiCro Dario Duić te voditelj projekta Armando Suša pri tome zahvalivši svima na odazivu, dolasku i pomoći.
Projekt „Zaštita i sigurnost“ traje 18 mjeseci, odnosno do 1. lipnja 2023. godine. Supotpisnici Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava su Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kao Posrednička tijela prve i druge razine.

Ukupna vrijednost projekta i iznos bespovratnih sredstava je 475.458,40 HRK, a iznos EU potpore iz Europskog socijalnog fonda je 85% (404.139,64 HRK). Preostalih 15% sredstava (71.318,76) osigurano je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske – Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sva pitanja oko projekta i samog djelovanja ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb možete poslati putem e-maila: info@adriaticro.hr a za sve informacije o projektu, mogućnostima uključivanja i rasporedu aktivnosti, pozivamo Vas da pratite web i Facebook stranicu Ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb i web stranicu Grada Sveta Nedelja.
Više informacija o EU fondovima možete vidjeti na stranici www.strukturnifondovi.hr