Ronilački klub Adriaticro Zagreb održao ekološko edukativnu akciju na jezeru Strmec

Ronilački klub AdriatiCro Zagreb u sklopu projekta Zaštita i sigurnost, a u suradnji s Gradom Sveta Nedelja, 10. svibnja 2023. organizirao je edukativno ekološku akciju na jezeru Rakitje.
Akciji čišćenja jezera Strmec uz suradnike i volontere, pridružili su se i članovi lokalnog stožera odnosno članovi Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja, članovi ronilačkog kluba Adriaticro Zagreb te zainteresirani građani.

U akciji su sudjelovali glasnogovornica Grada Sveta Nedelja Anja Blažina te zamjenik gradonačelnika Grada Sveta Nedelja i načelnik Stožera civilne zaštite – Gabrijel Deak.
„Provođenjem ovakvih ekoloških akcija možemo uvelike doprinijeti podizanju razine svijesti o očuvanju okoliša, te mogu reći kako smo do sada u suradnji s ronilačkim klubom Adriaticro Zagreb odradili pet ekoloških akcija na području Grada Sveta Nedelja te smo zadovoljni rezultatima i smatramo kako se podigla razina svijesti građana i zbog toga nailazimo na sve manje i manje otpada na našim vodenim površinama. Ovim putem zahvaljujem se SRD „Štuka“ što su izašli u susret te osigurali mjesto gdje se ekološka akcija odvijala.“ istaknuo je tom prilikom zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak.

Cilj projekta „Zaštita i sigurnost“ je ojačati kapacitete kluba i Grada Sveta Nedelja za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima te za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama. „Cilj će se ostvariti kroz edukacije volontera iz područja zaštite i spašavanja unesrećenih, pretraživanja dna jezera i rijeka; mapiranje potreba i usluga lokalne zajednice za upravljanje u kriznim situacijama poput elementarnih nepogoda te organiziranje malih građanskih akcija kao podrška službama civilne zaštite odnosno akcije koju smo upravo proveli na jezeru Rakitje“ istaknuli su predsjednik ronilačkog kluba AdriatiCro Dario Duić te voditelj projekta Armando Suša pri tome zahvalivši svima na odazivu, dolasku i pomoći.

Projekt „Zaštita i sigurnost“ traje 18 mjeseci, odnosno do 1. lipnja 2023. godine. Supotpisnici Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava su Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kao Posrednička tijela prve i druge razine.

Ukupna vrijednost projekta i iznos bespovratnih sredstava je 475.458,40 HRK, a iznos EU potpore iz
Europskog socijalnog fonda je 85% (404.139,64 HRK). Preostalih 15% sredstava (71.318,76) osigurano je
iz Državnog proračuna Republike Hrvatske – Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sva pitanja oko projekta i samog djelovanja ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb možete poslati putem
maila: info@adriaticro.hr a za sve informacije o projektu, mogućnostima uključivanja i rasporedu
aktivnosti, pozivamo Vas da pratite web i Facebook stranicu Ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb i web
stranicu Grada Sveta Nedelja.
Više informacija o EU fondovima možete vidjeti na stranici www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb. Stajališta izražena u ovome priopćenju isključiva su odgovornost Ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.