Održana manifestacija u sklopu projekta “Informirano za zeleno sutra”

U subotu, 18. svibnja 2019., s početkom u 10:00 sati u Gradu Sveta Nedelja, na Trgu Ante Starčevića, održana je manifestacija u okviru projekta „Informirano za zeleno sutra“. Ovom manifestacijom obilježen je Dan zaštite okoliša u RH, koji se obilježava 22. svibnja.

Podsjetimo, Grad Sveta Nedelja je 19. srpnja 2018. sklopio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Informirano za zeleno sutra“ (referentni broj ugovora K.K.06.3.1.07.0023). Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, referentnog broja K.K.06.3.1.07.0023), potpisan je s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Razdoblje provedbe projekta „Informirano za zeleno sutra“ je od 1. lipnja 2018. godine do 02. veljače 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 574.414,78 kuna, a iznos koji sufinancira EU iz Kohezijskog fonda (85%) iznosi 488.252,56 kuna.

Svrha manifestacije obilježavanja Dana zaštite prirode u okviru EU sufinanciranog projekta „Informirano za zeleno sutra“, K.K.06.3.1.07.0023, jest podići svijest građana s područja grada Svete Nedelje i općine Stupnik o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu predmeta, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima i kućno kompostiranje, čime će se smanjiti količina otpada odloženog na odlagalište.

Cijela manifestacija obilježavanja Dana zaštite prirode bila je zamišljena kao „Eko Olimpijada“ u sklopu koje su sudionici prolazili 4 radionice na teme: sprečavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada, kućno kompostiranje, ponovna upotreba predmeta. Za svaku radionicu imali su prilike dobiti žig u Eko putovnicu koja je izrađena posebno za ovu prigodu, a nakon sakupljena 4 žiga prijavljivali su se za sudjelovanje u Eko štafeti. Više od 50 sudionika sudjelovalo je u štafeti kojoj je cilj bio što prije pravilno razvrstati otpad u kante za smeće te su svi sudionici osvojili zlatne medalje. Paralelno se odvijao i Eko sajam razmjene na kojem su posjetitelji razmjenjivali stare knjige i igračke koje im više ne trebaju, te su na taj naučili što znači ponovna uporaba predmeta. Tijekom cijele manifestacije naši sugrađani i gosti mogli su u posebno izrađenu kutiju odložiti plastične čepove koji su poslani Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Posjetitelji su imali prilike razgledati izložbu Dječjeg vrtića Slavuj koja je postavljena na Trgu, a prikazala je kako najmlađi polaznici vrtića vide svoj okoliš.

Na glavnoj pozornici održani su prigodni plesni nastupi Udruge Balans code, a ista je udruga održala i prigodni skeč na temu gospodarenja otpadom. Uz plesne nastupe svojim vokalom sve je oduševila solistica Leona Mišak koja je zapjevala prigodne pjesme. U glazbenom dijelu programa nastupila je i grupa IXES. Sudionici su bili polaznici i odgojitelji Dječjeg vrtića Slavuj i Linigra, članice Udruge Balans code, te ostali posjetitelji.

Djeca su, ali i njihovi roditelji ovim događajem kroz zanimljiv, edukativan i zabavan način naučili koje su dobrobiti pravilnog upravljanja i gospodarenja otpadom, te što sve mi kao pojedinci možemo napraviti da zaštitimo prirodu. Svaka od aktivnosti provedena na ovom događaju, osmišljena je upravo na način da se stvori svijest o važnosti gospodarenja otpadom, te da se djeca od malih nogu motiviraju kako bi njihovo okruženje bilo što ljepše i čišće.

Događaj je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Sveta Nedelja, g. Davor Nađi. Više informacija o projektu „Informirano za zeleno sutra“ i o važnosti projekta za građane Svete Nedelje i Stupnika, prezentirala je gđa. Martina Fabijan iz Upravnog odjel za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko-pravne odnose Grada Sveta Nedelja.

Edukaciju i informiranje građana o održivom gospodarenju otpadom u okviru projekta „Informirano za zeleno sutra“ na info pultu održala je stručnjak za gospodarenje otpadom, gospođa Maja Jerman Vranić iz poduzeća EKONERG d.o.o.

Prisutni su građani i sudionici ovim događajem dobili uvid u teme i ciljeve projekta, te su informirani o novostima iz područja održivog gospodarenja otpadom.

„Organizacija manifestacije je sufinancirana u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., iz Kohezijskog fonda“

„Sadržaj publikacije emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Svete Nedelje.“